Akkoord over wet digitale beveiliging bedrijven

De Tweede Kamer heeft het Wetsvoorstel bevordering digitale weerbaarheid bedrijven (Wbdwb) aangenomen. Daarin staan de taken en bevoegdheden van de minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) op het gebied van digitale weerbaarheid van niet-vitale bedrijven in Nederland. Dat zijn onder meer afspraken over het verwerken en verspreiden van informatie over kwetsbaarheden, dreigingen en incidenten en de samenwerking tussen bestuursorganen en organisaties.

Het gaat onder meer om afspraken over het Digital Trust Center (DTC), dat in 2018 door EZK is opgericht om zogenoemde niet-vitale Nederlandse bedrijven weerbaarder te maken tegen cyberdreigingen. Dat DTC voert namens het ministerie een aantal hoofdtaken uit zoals het delen van algemene dreigingsinformatie en het delen van bedrijfsspecifieke dreigingsinformatie met individuele bedrijven in Nederland. Onlangs deelde het DTC dat die notificaties fors zijn toegenomen. Ook wil het de samenwerking tussen bedrijven op het gebied van digitale weerbaarheid bevorderen.

Nationale cybersecurityorganisatie

Bij het waarschuwen van individuele bedrijven en organisaties kunnen persoonsgegevens verwerkt worden, zoals ip-adressen en de contactgegevens van medewerkers van een bedrijf. Het wetsvoorstel biedt de wettelijke grondslag om dat uit te voeren. Ook staan in de Wbdwb voorwaarden om vanuit de nieuwe nationale cybersecurityorganisatie, die ontstaat na de integratie van het DTC, het CSIRT-DSP en het NCSC, het niet-vitale bedrijfsleven te kunnen blijven voorzien van algemene en specifieke informatie over cyberdreigingen en incidenten.

Lees verder >>

Bron: computable.nl | Klik hier voor het originele bericht